18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Główna Poczekalnia (4) Soft (5) Dodaj Obrazki Filmy Dowcipy Popularne Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:48
📌 Konflikt izrealsko-arabski - ostatnia aktualizacja: 2 minuty temu
🔥 Śmierć na tankowcu - teraz popularne
Szama dla sadoli
G................y • 2012-07-03, 9:03
Na życzenie...

Przepis na pizze własnej roboty

Mąka 450 Puszysta, tortowa - 2 szklanki
1/3 drożdzy hirondalla
3/4 szklanki / kubka wody - ciepłej nie gorącej co by nie zabić drożdzy
1/2 koncetratu pomidorowego
pół kieliszka octu
cukier
sól
pieprz
Bazylia
oregano
czosnek
temp. pieczenia 250 st.

dodatki - kto co lubi - wędlina, ser, papryka, salami - wg. gustu

Ciasto:
Do kubka wrzucić drożdze, dodać łyżeczkę cukru wymieszać i odstawić na 20 minut. Po 20 minutach do miski wsypać mąkę przesianą przez sitko aby napowietrzyć, dodać drożdze wymieszać. dodawać mąki aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto odstawić na godzine do wyrośnięcia, przykryć miskę szmatką.

Sos
Koncetrat na patelnie dodać bazylie oregano czosnek i ocet, zagtować na patelni całość.

Na blaszce rozłozyć ciasto wysmarować olejem i wstawić na 4 min do piekarnika, żeby urosło wyjąć. Nałożyć składniki i wstawić na 12 min, po 5-6 min obrócić blaszkę o 180 stopni, co by wypiekła się równo pizza z każdej strony.

Efekty :

Zgłoś
Avatar
W 2012-07-18, 22:29
nie wyobrażam sobie greckiej sałatki bez pomidorka z ogórkiem

no i bez oliwki, sałaty, czerwonej cebuli sera feta i sosu na bazie oliwy z kroplą octu winnego
Zgłoś
Avatar
P................C 2012-07-18, 22:33
Nienawidzę sałatki greckiej, strasznie dobrane warzywa i jeszcze feta. Dziwny jestem.
Zgłoś
Avatar
F................m 2012-07-19, 1:15
Ano, feta ssie.
Zgłoś
Avatar
HoseBanditos 2012-07-19, 3:07 1
Feta jest zajebista
Gekon piwo za nie marnowanie jedzenia
Co do hamburgierów- zrobiłem z mielonego szynkowego i też dały radę.
Zgłoś
Avatar
Kaśka 2012-07-19, 16:34 11
Kotlety w cieście.

Składniki:
Na ciasto nalesnikowe:
-1,5szklanki mąki
-pół szklanki mleka
-pół szklanki zimnej wody
-2 jajka
-płaską łyżeczkę soli
-pieprz
-przyprawy jakie tam sie lubi (dodaje wegete, trochę papryki)
-szczyptę suszonej bazyli
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatki:
-0,5kg piersi z kurczaka
-15-20 dag sera zółtego
-paprykę czerwoną
-cebulę
-chili

Piersi, papryki, cebulę, kroimy w kostkę, przy czym warzywa drobniej. Ser żółty trzemy na tarce na grubych oczkach.

Następnie przygotowujemy ciasto na naleśniki.Mąkę wymieszać z solą,szczyptą pieprzu, bazylią i sodą.Dodać jajka mleko i wodę dokładnie wymieszać mikserem.



Dodajemy mięsko, warzywa, ser żółty mieszamy.


Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką masę, smażymy na złoty kolor.


Gotowe kotlety można jeść samodzielnie, lub z ziemniaczkami i sałatką.

Smacznego
Zgłoś
Avatar
W 2012-07-19, 17:56 1
bońć mojom mamom
Zgłoś
Avatar
Kaśka 2012-07-19, 17:57
W napisał/a:

bońć mojom mamom


Ojej
Byda!
Zgłoś
Avatar
G................y 2012-07-19, 18:07 7
Lassagne własnej roboty

Przepis bardzo przypomina przepis na spagetti, ale smakiem się różni, ze względu na makaron

2 cebule
czosnek 4 ząbki - ja dodałem też w proszku
0,5 kg miesa mielonego
3-4 pomidory
puszka pomidorów
1 słoik koncetratu pomidorowego
0,5 kubka wywaru - bulionu, lub wody
ser żółty - zetrzeć na dużych oczkach.
Bazylia, oregano
sól
pieprz
płaty do lassagne

Czas przygotowania:

czas przygotowania pół produktów w zależności od umiejętności około 20 min
około 40 min
czas pieczenia 35-40

Trudność : Łatwe
Cena : Średnia ( ze względu na mięso i płaty do lassagne )

Sos beszamelowy: ( skopiuje z przepisu do canelloni ) bo to żadna nowość - zdjęć nie bede robił bo są w innym poście.

do garnka dać masło, dodać mleka i dosypać z 3/4 szklanki mąki CALY CZAS MIESZAĆ!!!!!! Robimy go oczywiscie na samym końcu.

Zaczynamy:

Do Woka, garnak wlewamy 2 łyżki oleju wrzucamy ceuble, które szatkujemy na małe kawałki, szklimy,dodajemy sól, wtedy cebula

puści soki, dodajemy czosnek, nadal to mieszamy nie może się przypalić. Dodajemy miesko, i dajemy się temu "przegryźć"

mięsko ma być szare nie czerwone, dodajemy przyprawy, bazylia, oregano, mogą być i zioła prowansalskie, jak mięsko już

dojdzie dodajemy puszkę pomidorów, pomidorki skrojone w kostkę i jeden koncetrat pomidorowy. Na sam koniec dolewamy albo

bulion albo wodę. I taki farsz ma się dusić przez około 40 minut.

Płaty do lassagne:
gotujemy wodę do wody wrzucamy po płacie na 2min i kładziemy na nasz sos beszamelowy, który ma być już gotowy przed

płatami, zatem spinamy dupę i robimy 2 rzeczy na raz.

Warstwy:

Sos beszamelowy, kładziemy płaty wyjęte po 2 min z wody, kładziemy farsz, posypujemy serem i nakładamy beszamel,płat i tak

ze 4 płaty na porcję. W takiej samej kolejności. Jak już dojdziemy do końca na samą górę płata kładziemy tylko farsz,

zostawiamy sobie sobie trochę sera.

Wstawiamy do piekarnika na 180 st na 35-40 minut.

5 min przed wyjęciem górę lassagne posypujemy serem i zostawiamy na Wyłączonym piekarniku podajemy. Na sam koniec polać

keczapem lub jakimś ostrym sosem.

Smacznego.

Efekty :

































Końcowy efekt za jakieś 40 min.
Zgłoś
Avatar
W 2012-07-19, 18:44 1
ja daję jeszcze cukinię, albo mieszankę marchewka/groszek/kukurydza/fasolka i warstwę z plastra sera na wierzch
Zgłoś
Avatar
G................y 2012-07-19, 19:51
Moja Pani wyjęła lassagne przed moim powrotem ze sklepu nie będzie fotek następnym razem wrzucę
Zgłoś
Avatar
F................m 2012-07-19, 22:07 3


Moje popisowe danie na dziś. Paluszki w sosie czosnkowym. Mniam
Zgłoś
Avatar
~Conscribo 2012-07-19, 22:13 3
Hexia napisał/a:

Obrazek

Moje popisowe danie na dziś. Paluszki w sosie czosnkowym. Mniam



Widzę, że nawet z fajnie zapowiadającego się tematu zaczyna się robić pierdolnik.
Zgłoś
Avatar
Dannyk 2012-07-19, 22:57
gordon_gekko napisał/a:

Moje popisowe danie na dziś. Paluszki w sosie czosnkowym. Mniam



Chyba lubisz paluszki, co?
Zgłoś
Avatar
~Bambi~ 2012-07-20, 8:03
Hexia najpierw odjebał bardzo subtelne kanapeczki, ale paluszki z sosem to już skandal
Zgłoś
Avatar
Mr.Drwalu 2012-07-20, 8:49 2

Placki białkowe by Robert Burneika
Lekko przerobiony przepis ze względu na brak oryginalnych produktów jakie użył Hardkorowy Koksu
Tak czy siak są pyszne

Potrzebujemy:

-3 jajka
-2 twarogi chude lub pół tłuste (2x200g)
-pół szklanki mleka
-od 30-60g białka (jeśli ktoś chce, osobiście nie dodawałem)
-2 szklanki owsianki (najlepsza to zmielona, nie mogłem znaleźć w domu i skorzystałem ze zwykłej w płatkach z firmy Halina)
-aromat waniliowy 5 kropli
-można też dodać rodzynki, kawałki banana
-cynamon (jeśli ktoś lubi)

Wszystko wymieszać, usmażyć na małej ilości oleju.
Polecam podawać z czekoladą.








Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie