18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (3) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:19
Szwedzki przysmak czyli zgniły śledzik.
K................o • 2013-02-06, 21:00
Próba zjedzenia szwedzkiego przysmaku o nazwie "Surströmming". Przysmakiem tym jest zgniły solony filet z śledzia. Polecam obejrzenie całości ze względu na ciekawe opisy doznań organoleptycznych. Dla zniecierpliwionych Sadoli akcja od 9:00. Materiał zaczerpniety z YouTube, sprawdzony po tagach. Wymagana znajomość języka angielskiego.



Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avatar
Z................y 2013-02-07, 1:55 1
animalus napisał/a:

strasznie mnie denerwuje to w jakis sposob otwierają te paczki. nie wiem czemu.



Masz paczkofobię, podobno leczy się to elektrowstrząsami.
Zgłoś
Avatar
norbi7631 2013-02-07, 2:00
@mjiceland wyślę adres na PW, wysyłaj. Będzie "materiał własny" jak żygam dalej niż widzę
Gorzej jak mi posmakuje
Zgłoś
Avatar
gelynder1 2013-02-07, 2:02
podobnie jebie norweski przysmak..lutefisk,,raz jadłem ,no raz skosztowałem i całowałem potem 2 godziny muszle w kiblu
Zgłoś
Avatar
koolowsky 2013-02-07, 2:18
nie zgniłe tylko kiszone.to je różnica
Zgłoś
Avatar
Aegot23 2013-02-07, 2:21 1
Pani od praktycznej nauki szwedzkiego mówiła, że oni to popijają mlekiem (chyba).
Wyobrażam sobie te rewolucje żołądkowe. Z drugiej strony mleko to naturalna odtrutka, więc jakiś pokrętny sens w tym jest.
Jak dobrze pójdzie i zdam studia i pojadę na praktyki albo wymianę, oraz jak wpadnie mi to w łapki, to sama nakręcę filmik ze spożywania tego.
Zgłoś
Avatar
Elanez 2013-02-07, 3:04 1
Dawno się tak nie ubawiłem xD Piwko!
Zgłoś
Avatar
J................8 2013-02-07, 10:29
finkreth napisał/a:

My jemy zgniłe ogórki. Co kraj to obyczaj, kwestia przyzwyczajenia chyba.


Tyś jest kurwa zgniły. Doucz się.
Zgłoś
Avatar
m................l 2013-02-07, 10:53
Aż zgłodniałem. Smaka mi tylko narobił.
Zgłoś
Avatar
c................w 2013-02-07, 11:21
sfermentowany a nie zgniły
Zgłoś
Avatar
Sigonek 2013-02-07, 12:36
10:00-10:30 <3
Zgłoś
Avatar
Paskudny Stary Dżon 2013-02-07, 13:34
Anyżkowe żelki są zajebiste!
Zgłoś
Avatar
mjiceland 2013-02-07, 13:52
norbi7631 napisał/a:

@mjiceland wyślę adres na PW, wysyłaj. Będzie "materiał własny" jak żygam dalej niż widzę
Gorzej jak mi posmakuje



Czekam, ale obiecałeś filmik pamiętaj
Zgłoś
Avatar
Fisz_ 2013-02-07, 17:17
Sam bym się skusił, psia mać Całkiem poważnie - za punkt honoru sobie wziąłem próbować wszystkiego, co zjadliwe i podawane do jedzenia, więc.. serio się na to skuszę mając taką okazję. Szczególnie, że gustuję w rybach i owocach morza.
Zgłoś
Avatar
jazzma 2013-02-07, 20:09
Fejk, szwedzi i norwedzy się nie lubią.
Zgłoś
Avatar
dumad 2013-08-19, 19:21 50
Spodoba się tym, którzy lubią oglądać filmiki osób po spożyciu Red Saviny lub Habanero Lecz to co przedstawiam działa w inny sposób

Surströmming jest to strasznie śmierdzący kiszony śledź, który zapachem przypomina zgniłą rybę albo kiszoną kapustę.
Mówi się, że ludzie, którzy go próbują, mogą być pewni, że go nigdy nie zapomną. Z powodu zapachu danie jest często spożywane na zewnątrz. Otwieranie puszki pod wodą może trochę zmniejszyć zapach, jak również ustrzeże otwierającego przed nieopatrznym chlapnięciem zalewy, które może być tragiczne w skutkach dla odzieży.
Fermentuje się w beczkach przez jeden do dwóch miesięcy, później jest puszkowany, a fermentacja trwa nadal. Pół roku do roku później powstaje tyle gazu, że walcowata puszka zmienia kształt na bardziej kulisty. Łatwo znaleźć puszki o takim kształcie w każdym markecie w Szwecji. Niektóre linie lotnicze wprowadziły zakaz przewożenia tych puszek na pokładzie, ponieważ zaliczają je do kategorii pojemników pod dużym ciśnieniem i nawet upadek takiej puszeczki powoduje jej wybuch
W Polsce można ją kupić w internetowym Szwedzkim sklepie




Surströmming jest często jedzony z rodzajem chleba zwanym tunnbröd (cienki chleb). Kromki smaruje się, a na wierzch kładzie się posiekaną cebulę (zwykle czerwoną) i ugotowane ziemniaki w plastrach, bądź przygotowaną z ziemniaków pastę.

Całą rybę wyciąga się z puszki i rozcina wzdłuż. Wnętrzności należy usunąć (włączając ciemnoszarą ikrę), a rybę otworzyć jak książkę. Czerwone mięso należy zgnieść widelcem i oddzielić od ości. W małych kawałkach układać na kanapce. Ostatnim niezbędnym dodatkiem jest gęsta kwaśna śmietana (szw. gräddfil) albo jej francuski odpowiednik crème fraîche. Miękki tunnbröd następnie składa się albo zwija, z chrupiącej odmiany zaś robi się kanapkę.

Kanapka z surströmming jest tradycyjnie podawana ze szklanką mleka albo z kieliszkiem wódki. Piwo również stało się popularne, chociaż połączone efekty śledzia i dwutlenku węgla z piwa mogą być całkiem nieprzyjemne jeszcze przez jakiś czas po posiłku.

A oto film przedstawiający spożycie oraz usiłowanie spożycia tej pysznej rybki


Smacznego
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

  Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem