Próba zjedzenia szwedzkiego przysmaku o nazwie "Surströmming". Przysmakiem tym jest zgniły solony filet z śledzia. Polecam obejrzenie całości ze względu na ciekawe opisy doznań organoleptycznych. Dla zniecierpliwionych Sadoli akcja od 9:00. Materiał zaczerpniety z YouTube, sprawdzony po tagach. Wymagana znajomość języka angielskiego.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 14:43
📌
Konflikt izraelsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 17:47
Witaj użytkowniku sadistic.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
animalus napisał/a:
strasznie mnie denerwuje to w jakis sposob otwierają te paczki. nie wiem czemu.
Masz paczkofobię, podobno leczy się to elektrowstrząsami.
@mjiceland wyślę adres na PW, wysyłaj. Będzie "materiał własny" jak żygam dalej niż widzę
Gorzej jak mi posmakuje
Gorzej jak mi posmakuje
podobnie jebie norweski przysmak..lutefisk,,raz jadłem ,no raz skosztowałem i całowałem potem 2 godziny muszle w kiblu
Pani od praktycznej nauki szwedzkiego mówiła, że oni to popijają mlekiem (chyba).
Wyobrażam sobie te rewolucje żołądkowe. Z drugiej strony mleko to naturalna odtrutka, więc jakiś pokrętny sens w tym jest.
Jak dobrze pójdzie i zdam studia i pojadę na praktyki albo wymianę, oraz jak wpadnie mi to w łapki, to sama nakręcę filmik ze spożywania tego.
Wyobrażam sobie te rewolucje żołądkowe. Z drugiej strony mleko to naturalna odtrutka, więc jakiś pokrętny sens w tym jest.
Jak dobrze pójdzie i zdam studia i pojadę na praktyki albo wymianę, oraz jak wpadnie mi to w łapki, to sama nakręcę filmik ze spożywania tego.
finkreth napisał/a:
My jemy zgniłe ogórki. Co kraj to obyczaj, kwestia przyzwyczajenia chyba.
Tyś jest kurwa zgniły. Doucz się.
Aż zgłodniałem. Smaka mi tylko narobił.
sfermentowany a nie zgniły
Anyżkowe żelki są zajebiste!
norbi7631 napisał/a:
@mjiceland wyślę adres na PW, wysyłaj. Będzie "materiał własny" jak żygam dalej niż widzę
Gorzej jak mi posmakuje
Czekam, ale obiecałeś filmik pamiętaj
Sam bym się skusił, psia mać Całkiem poważnie - za punkt honoru sobie wziąłem próbować wszystkiego, co zjadliwe i podawane do jedzenia, więc.. serio się na to skuszę mając taką okazję. Szczególnie, że gustuję w rybach i owocach morza.
Spodoba się tym, którzy lubią oglądać filmiki osób po spożyciu Red Saviny lub Habanero Lecz to co przedstawiam działa w inny sposób
Surströmming jest to strasznie śmierdzący kiszony śledź, który zapachem przypomina zgniłą rybę albo kiszoną kapustę.
Mówi się, że ludzie, którzy go próbują, mogą być pewni, że go nigdy nie zapomną. Z powodu zapachu danie jest często spożywane na zewnątrz. Otwieranie puszki pod wodą może trochę zmniejszyć zapach, jak również ustrzeże otwierającego przed nieopatrznym chlapnięciem zalewy, które może być tragiczne w skutkach dla odzieży.
Fermentuje się w beczkach przez jeden do dwóch miesięcy, później jest puszkowany, a fermentacja trwa nadal. Pół roku do roku później powstaje tyle gazu, że walcowata puszka zmienia kształt na bardziej kulisty. Łatwo znaleźć puszki o takim kształcie w każdym markecie w Szwecji. Niektóre linie lotnicze wprowadziły zakaz przewożenia tych puszek na pokładzie, ponieważ zaliczają je do kategorii pojemników pod dużym ciśnieniem i nawet upadek takiej puszeczki powoduje jej wybuch
W Polsce można ją kupić w internetowym Szwedzkim sklepie
Surströmming jest często jedzony z rodzajem chleba zwanym tunnbröd (cienki chleb). Kromki smaruje się, a na wierzch kładzie się posiekaną cebulę (zwykle czerwoną) i ugotowane ziemniaki w plastrach, bądź przygotowaną z ziemniaków pastę.
Całą rybę wyciąga się z puszki i rozcina wzdłuż. Wnętrzności należy usunąć (włączając ciemnoszarą ikrę), a rybę otworzyć jak książkę. Czerwone mięso należy zgnieść widelcem i oddzielić od ości. W małych kawałkach układać na kanapce. Ostatnim niezbędnym dodatkiem jest gęsta kwaśna śmietana (szw. gräddfil) albo jej francuski odpowiednik crème fraîche. Miękki tunnbröd następnie składa się albo zwija, z chrupiącej odmiany zaś robi się kanapkę.
Kanapka z surströmming jest tradycyjnie podawana ze szklanką mleka albo z kieliszkiem wódki. Piwo również stało się popularne, chociaż połączone efekty śledzia i dwutlenku węgla z piwa mogą być całkiem nieprzyjemne jeszcze przez jakiś czas po posiłku.
A oto film przedstawiający spożycie oraz usiłowanie spożycia tej pysznej rybki
Smacznego
Surströmming jest to strasznie śmierdzący kiszony śledź, który zapachem przypomina zgniłą rybę albo kiszoną kapustę.
Mówi się, że ludzie, którzy go próbują, mogą być pewni, że go nigdy nie zapomną. Z powodu zapachu danie jest często spożywane na zewnątrz. Otwieranie puszki pod wodą może trochę zmniejszyć zapach, jak również ustrzeże otwierającego przed nieopatrznym chlapnięciem zalewy, które może być tragiczne w skutkach dla odzieży.
Fermentuje się w beczkach przez jeden do dwóch miesięcy, później jest puszkowany, a fermentacja trwa nadal. Pół roku do roku później powstaje tyle gazu, że walcowata puszka zmienia kształt na bardziej kulisty. Łatwo znaleźć puszki o takim kształcie w każdym markecie w Szwecji. Niektóre linie lotnicze wprowadziły zakaz przewożenia tych puszek na pokładzie, ponieważ zaliczają je do kategorii pojemników pod dużym ciśnieniem i nawet upadek takiej puszeczki powoduje jej wybuch
W Polsce można ją kupić w internetowym Szwedzkim sklepie
Surströmming jest często jedzony z rodzajem chleba zwanym tunnbröd (cienki chleb). Kromki smaruje się, a na wierzch kładzie się posiekaną cebulę (zwykle czerwoną) i ugotowane ziemniaki w plastrach, bądź przygotowaną z ziemniaków pastę.
Całą rybę wyciąga się z puszki i rozcina wzdłuż. Wnętrzności należy usunąć (włączając ciemnoszarą ikrę), a rybę otworzyć jak książkę. Czerwone mięso należy zgnieść widelcem i oddzielić od ości. W małych kawałkach układać na kanapce. Ostatnim niezbędnym dodatkiem jest gęsta kwaśna śmietana (szw. gräddfil) albo jej francuski odpowiednik crème fraîche. Miękki tunnbröd następnie składa się albo zwija, z chrupiącej odmiany zaś robi się kanapkę.
Kanapka z surströmming jest tradycyjnie podawana ze szklanką mleka albo z kieliszkiem wódki. Piwo również stało się popularne, chociaż połączone efekty śledzia i dwutlenku węgla z piwa mogą być całkiem nieprzyjemne jeszcze przez jakiś czas po posiłku.
A oto film przedstawiający spożycie oraz usiłowanie spożycia tej pysznej rybki
Smacznego
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów