Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 19:00
📌 Konflikt izraelsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2025-01-04, 11:41
🔥 Tato, patrz jaki ładny piesek - teraz popularne
Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
takamahi Wczoraj 17:00
Siriuz napisał/a:

Podstawowym problemem wodoru nie jest sposób jego wytwarzania tylko jego beznadziejna gęstość energii w przeliczeniu na objętość. Żeby uzyskać jakiekolwiek zadawalające rezultaty należy go sprężyć do dużych ciśnień, w zasadzie upłynnić, a tego nie da się zrobić w temperaturze pokojowej. To raczej poroniony pomysł.

Tu masz dużo racji z gęstością energii, ale że to poroniony pomysł, no nie wiem, jakoś naukowcy i inżynierowie z Japonii są dla mnie bardziej wiarygodni w tym temacie niż ty. A oni uznali że ta technologia ma przyszłość i ją rozwijają w dość ciekawym tempie.

Siriuz napisał/a:

natomiast 1 litr amoniaku to 13 MJ

Najpopularniejszą metodą produkcji amoniaku jest wykorzystanie szarego wodoru (produkowanego z metanu) do połączenia go z oczyszczonym azotem w wysokiej temperaturze. Także trochę bez sensu, w zasadzie bardzo bez sensu. Lepiej rozwijać technologie pozyskiwania wodoru zielonego (mikrostacje z własnym zasilaniem czy to fotowoltaicznym, czy wiatrowym czy hybryda tych rozwiązań).
Zgłoś
Hubal79 Wczoraj 18:04
Mam auto diesel 2.0 hdi 177 kunia i huj w dupe elektrykom ,wszytko na maxa i 1200 przejadę na 1 baku pedały
Zgłoś
yesan Wczoraj 19:33
qwerq221 napisał/a:

hahahaha o ja pierdole jak jest ładna pogoda w lato to w 1 dzień nawet na motocyklu potrafię zrobić ponad 700km a tak bez spinania dla samej przyjemności w każdy ładny weekend od 300 do 400 km

No to rozumiem juz. Niedojeby umyslowe napierdalaja takie dystanse. Kolejna wielka zagadka rozwiazana! Dziekuje za partycypowanie
Zgłoś
Siriuz Wczoraj 19:36
takamahi napisał/a:

Tu masz dużo racji z gęstością energii, ale że to poroniony pomysł, no nie wiem, jakoś naukowcy i inżynierowie z Japonii są dla mnie bardziej wiarygodni w tym temacie niż ty. A oni uznali że ta technologia ma przyszłość i ją rozwijają w dość ciekawym tempie.

Jesteś osobą, która ma wpojone posłuszeństwo wobec autorytetów i nawet w obliczu sprzecznych faktów deprecjonujesz własną opinie na rzecz cudzej.

"Nowe szaty króla" Hans Christian Andersen

takamahi napisał/a:

Najpopularniejszą metodą produkcji amoniaku jest wykorzystanie szarego wodoru (produkowanego z metanu) do połączenia go z oczyszczonym azotem w wysokiej temperaturze. Także trochę bez sensu, w zasadzie bardzo bez sensu. Lepiej rozwijać technologie pozyskiwania wodoru zielonego (mikrostacje z własnym zasilaniem czy to fotowoltaicznym, czy wiatrowym czy hybryda tych rozwiązań).

Ten proces nazywa się procesem Habera-Boscha a wodór może pochodzić z dowolnego źródła w szczególności z elektrolizy wody. Jednocześnie to nie jedyna metoda syntezy. Jest popularna bo jest dopracowana i oferuje przemysłową wydajność. Przykładowo są prowadzone badania nad procesem wodorkowym (elektrochemicznym), który przebiega bezpośrednio w trakcie elektrolizy wody gdzie w odpowiednich warunkach w obecności azotu dostajemy od razu gotowy amoniak.
Zgłoś
takamahi Wczoraj 19:57
Siriuz napisał/a:

Jesteś osobą, która ma wpojone posłuszeństwo wobec autorytetów i nawet w obliczu sprzecznych faktów deprecjonujesz własną opinie na rzecz cudzej.

Niestety nie trafiłeś. po prostu znacznie bardziej cenię japońską myśl technologiczną z prostej przyczyny, ci ludzie mają inną mentalność. Znacznie częściej myślą o przyszłości, o ogóle niż o sobie i o tym żeby się nachapać. ale to temat na dłuższą rozmowę.

Siriuz napisał/a:

wodór może pochodzić z dowolnego źródła w szczególności z elektrolizy wody. Jednocześnie to nie jedyna metoda syntezy. Jest popularna bo jest dopracowana i oferuje przemysłową wydajność. Przykładowo są prowadzone badania nad procesem wodorkowym (elektrochemicznym), który przebiega bezpośrednio w trakcie elektrolizy wody gdzie w odpowiednich warunkach w obecności azotu dostajemy od razu gotowy amoniak.

Może pochodzić , ale na chwilę obecną nie pochodzi. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie żeby amoniak również był wykorzystywany jako paliwo, jednak moim zdaniem sprawdzi się w większych środkach transportu, tirach, statkach, lokomotywach (choć i te już bywają napędzane wodorem).
W momencie kiedy w 2,3 minuty zatankujesz auto i na takim tankowaniu przejedziesz 200 - 300 km, to dla dużej ilości ludzi to nie byłby problem o ile sieć do tankowania, była by odpowiednio zaprojektowana przez co dostępna. A że wodór tak na prawdę jest znacznie łatwiejszy do pozyskania w takich samowystarczalnych mikroinstalacjach to czyni go całkiem niezłą alternatywą dla paliw ropopochodnych.
Zgłoś
Siriuz Wczoraj 20:14
takamahi napisał/a:

A że wodór tak na prawdę jest znacznie łatwiejszy do pozyskania w takich samowystarczalnych mikroinstalacjach to czyni go całkiem niezłą alternatywą dla paliw ropopochodnych.

Poczytaj może o tym jakie wyzwania technologiczne stawia sprężanie wodoru do 700 barów jakie stosuje się w samochodach osobowych. Wtedy porozmawiamy o tych "samowystarczalnych mikroinstalacjach". Niektórzy nawet twierdzą, że technologie wodorowe są rozwijane właśnie z powodu takich trudności, dzięki czemu łatwiej jest kontrolować dystrybucję i opodatkowanie takiego paliwa, bo żaden Kowalski nie będzie sobie tankował samemu takiego samochodu. Dodam jeszcze, że 1L wodoru przy 700 barach ma 4,5 MJ energii, czyli prawie 5x mniej niż 1L metanu, którego łatwo się przechowuje i można nim zasilać generatory oraz ogrzewać wode czy po prostu dom. Jego synteza nie jest dużo trudniejsza od syntezy amoniaku, w zasadzie to bardzo podobny proces. Nie liczę już nawet naturalnych procesów związanych z rozkładem biomasy w których też łatwo pozyskuje się metan. To robią nawet murzynki w Afryce. Skroplenie metanu stawia już pewne wyzwania ale wciąż dużo mniejsze niż kompresja wodoru do 700 barów.
Zgłoś
takamahi Wczoraj 20:19
Siriuz napisał/a:

Poczytaj może o tym jakie wyzwania technologiczne stawia sprężanie wodoru do 700 barów jakie stosuje się w samochodach osobowych. Wtedy porozmawiamy o tych "samowystarczalnych mikroinstalacjach".

Widocznie niewielkie, skoro w Japonii już wprowadzają do sprzedaży motocykl który będzie spalał wodór, a Pan Toyoda radośnie popierdala na torach sportową wersją jakieś toyoty chyba yarisa , która również spala wodór. Nie mówie że to żadne wyzwanie, ale jak widać zrobić się to da.

[ Dodano 2025-01-07, 20:24 ]
Siriuz napisał/a:

Dodam jeszcze, że 1L wodoru przy 700 barach ma 4,5 MJ energii, czyli prawie 5x mniej niż 1L metanu

Ale sam metan jest gazem cieplarnianym i jego spalanie tez nie jest eko, a o to właśnie chodzi w tych technologiach, ma być eko, i wodór ma największy ekologiczny potencjał, po to się te wszystkie technologie "wodorowe" rozwija i opracowuje nowe, aby je upowszechnić i przy efekcie skali uczynić opłacalnymi.
Zgłoś
Siriuz Wczoraj 21:21
takamahi napisał/a:

Widocznie niewielkie, skoro w Japonii już wprowadzają do sprzedaży motocykl który będzie spalał wodór, a Pan Toyoda radośnie popierdala na torach sportową wersją jakieś toyoty chyba yarisa , która również spala wodór. Nie mówie że to żadne wyzwanie, ale jak widać zrobić się to da.

Ja mówię o procesie samego przygotowania wodoru, który wymaga skomplikowanej aparatury w postaci wielostopniowych, chłodzonych sprężarek.

takamahi napisał/a:

Ale sam metan jest gazem cieplarnianym i jego spalanie tez nie jest eko, a o to właśnie chodzi w tych technologiach, ma być eko, i wodór ma największy ekologiczny potencjał, po to się te wszystkie technologie "wodorowe" rozwija i opracowuje nowe, aby je upowszechnić i przy efekcie skali uczynić opłacalnymi.

Metan to CH4. Syntetyzujesz go np z tlenku węgla CO, więc w procesie syntezy pochłaniasz węgiel i wytwarzasz tlen, a potem w procesie spalania proces jest odwrotny, więc całość jest zeroemisyjna. Rzeczywiście jest gazem cieplarnianym, ale bez oszacowania jak duże zagrożenie stanowi niekontrolowany wyciek to nie sposób powiedzieć jakie to stanowi zagrożenie. Poza tym, można syntetyzować też inne związki węgla w szczególności metanol, który będzie niebezpieczny co najwyżej dla pijaczków.
Zgłoś
ShepardR34 Wczoraj 21:45 1
Nie bronie jeździć elektrykami ale tam zasięg podawany jest w stelyrnych warunkach, na jakiś cienkich gumach bitych do dużych atmosfer. Zasięg strasznie spada przy prędkościach autostradowych dlatego większość ma kaganiec na 180km/h(nawet mając 400 KM+)niby wystarczająco, ale w Niemczech objedzie was jakieś 1.5 turbo na 3 garach albo jaka Astra 1.2 t. W Niemczech sprzedaż elektryków spadła bardzo mocno jak hitlerowcy przestali dotować zakup.
Zgłoś
BeardedBastard Dzisiaj 2:15
To nie jest wina aut elektrycznych,cymbały tylko infrastruktury która jeszcze nie jest dostosowana do dużej ilości aut.Najlepiej mieć ładowarkę pod domem....
Zgłoś
takamahi Dzisiaj 2:40
Siriuz napisał/a:

Metan to CH4. Syntetyzujesz go np z tlenku węgla CO, więc w procesie syntezy pochłaniasz węgiel i wytwarzasz tlen, a potem w procesie spalania proces jest odwrotny, więc całość jest zeroemisyjna. Rzeczywiście jest gazem cieplarnianym, ale bez oszacowania jak duże zagrożenie stanowi niekontrolowany wyciek to nie sposób powiedzieć jakie to stanowi zagrożenie. Poza tym, można syntetyzować też inne związki węgla w szczególności metanol, który będzie niebezpieczny co najwyżej dla pijaczków.

OK, jeżeli jesteś w stanie zaproponować jakieś rozwiązanie, jakąś technologię a w zasadzie całą linię technologii dla poszczególnych etapów wykorzystania metanu w motoryzacji, czyli:
- proces syntezy, przechowywania, dystrybucji do stacji tankowania
- proces tankowania, opis stacji tankowania , czy mogą być jednocześnie stacjami syntezy
- opis potrzebnych przeróbek w silniku tak aby proces spalania był istotnie zeroemisyjny
To to zrób, opisz, lub wskaż technogie które należy rozwijać, idź z takim projektem do tych debili z ostatniego pokolenia, lub do innych ekoświrów i im powiedz że masz tu rozwiązanie części ich problemów, niech zamiast blokować ulice wykorzystają pełnię swoich środków do nagłośnienia tego oraz lobbowania w UE żeby wprowadzono dofinansowanie na rozwój proponowanych technologii.
Zgłoś projekt obywatelski na stworzenie dotowanego przez rząd startupu który te technologie będzie rozwijał przy współpracy każdej chętniej polskiej firmy oraz każdego chętnego koncernu motoryzacyjnego, pod warunkiem uwolnienia wszelkich patentów.

Czemu piszesz o takich rzeczach tutaj, zamiast zacząć działać? Dopóki ktoś nie zacznie działać, ktoś kto ma wiedzę o tego typu technologiach, nawet jedynie o ich istnieniu, wszyscy inni będą "skazani" na te technologie które są rozwijane przez innych ludzi którzy zaczęli działać. Tak jak na chwilę obecną jesteśmy skazywani na elektryki do których propagacji przyczynił się ten d.bil Musk i jego Tesle.
Przecież tu się chwalisz ta wiedzą, dlaczego więc nie działasz na rzecz rozwiązań o których piszesz że są lepsze, tańsze, wygodniejsze, bardziej wydajne itp itd?
Zgłoś
Siriuz Dzisiaj 18:54
takamahi napisał/a:

To to zrób, opisz, lub wskaż technogie które należy rozwijać, idź z takim projektem do tych debili z ostatniego pokolenia, lub do innych ekoświrów i im powiedz że masz tu rozwiązanie części ich problemów, niech zamiast blokować ulice wykorzystają pełnię swoich środków do nagłośnienia tego oraz lobbowania w UE żeby wprowadzono dofinansowanie na rozwój proponowanych technologii.

W ekoterroryźmie nie chodzi o ekologie. Oni nie są zainteresowani rozwiązaniami, tylko tworzeniem problemów.

takamahi napisał/a:

Czemu piszesz o takich rzeczach tutaj, zamiast zacząć działać? Dopóki ktoś nie zacznie działać, ktoś kto ma wiedzę o tego typu technologiach, nawet jedynie o ich istnieniu, wszyscy inni będą "skazani" na te technologie które są rozwijane przez innych ludzi którzy zaczęli działać. Tak jak na chwilę obecną jesteśmy skazywani na elektryki do których propagacji przyczynił się ten d.bil Musk i jego Tesle.
Przecież tu się chwalisz ta wiedzą, dlaczego więc nie działasz na rzecz rozwiązań o których piszesz że są lepsze, tańsze, wygodniejsze, bardziej wydajne itp itd?

Nie jestem biznesmenem. Jestem analitykiem. Napierdalam w piwnicy prototypy i możesz wierzyć lub nie, ale na półce leży szereg eko projektów, które chcę zgłębić od strony praktycznej. Reaktor do syntezy metanu to jeden z wielu tematów. Z ciekawostek dorzucę jeszcze, że są powszechnie dostępne katalizatory, które powodują, że pod wpływem promieni słonecznych woda rozpada się na tlen i wodór przykładowo - biel tytanowa, powszechny składnik białych farb, lub żółć kadmowa. Ponad to niektóre polimery mają ciekawe zdolności do separacji CO lub CO2, więc można by z nich tworzyć membrany i łatwo odsysać te gazy z powietrza. Mam to wszystko i czeka aż znajdę na to czas, bo na tapecie mam inne zagadnienia jeszcze. To nie jest żadne odkrycie. To są znane zjawiska. Cały szkopuł polega na tym, że ktoś to musi wziąć i sprawdzić co się da z tego wycisnąć, i dużo ludzi nad tym faktycznie pracuje. Mała jest szansa, że akurat ja do czegoś dojdę, ale takie mam hobby.
Zgłoś
takamahi Dzisiaj 19:11
Siriuz napisał/a:

Oni nie są zainteresowani rozwiązaniami, tylko tworzeniem problemów.

jak zwykle ty lepiej wiesz czym kto jest zainteresowany.

Siriuz napisał/a:

Nie jestem biznesmenem. Jestem analitykiem. Napierdalam w piwnicy prototypy i możesz wierzyć lub nie,

Oczywiście że mogę i nie wierzę. Choć może i trochę prawdy w tym jest, w sumie sam też jestem wynalazcą, zdążyłem już przywieźć na Ziemię próbki skał z Marsa, własną kopią Sokoła Milenium. Rozruszać kosmiczne górnictwo a na orbicie Księżyca rozpocząć budowę kosmicznej stoczni, ale zawsze potem się budzę i wracam do normalnego życia.
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem