Temat powraca... Jak zle zaleczona infekcja bakteryjna... Jedni drugich nie przekonaja, ale zawsze mozna sobie popisac
Z jednej strony obroncy zycia - twardzie obstajacy ze zaplodniona komorka to taki sam czlowiek jak oni sami.
Dlaczego usuniecie ciazy kiedy plod nie czuje jeszcze bolu jest rozwiazaniem humanitarnym? Dlatego ze taki plod jest tu rozpatrywany w kategorii prostego zywego organizmu - ni mniej ni wiecej. Nie czuje bolu, wiec proces wyskrobania jest dla niej zupelnie bezbolesny i to jest jedyne kryterium. Jeszzce przez wiele tygodni nie bedzie posiadac swiadomosci wlasnego istnienia - w przeciwienstwie do osob z analgezja.
Zwroc uwage drogi obronco zycia poczetego, ze jezeli patrzysz na genetyczna zgodnosc, to przypatrz sie dobrze komorka nowotworowym (oczywiscie zaraz podniosa sie glosy ze jak mam czelnosc porownac komorke jajowa po zaplodnieniu do nowotworu - ano mam, bo jedno i drugie rosnie z duza predkoscia, jedno i drugie wymaga ogromnych nakladow energii ze strony organizmu w ktorym sie znajduje a samo nie jest w stanie przezyc)
Smutne to, ze te regimenty obroncow zycia z jednej strony krzycza zeby spalic pedofili zywcem, rozerwac gwalcicieli konmi. Ci sami ktorzy zazwyczaj sa zwolennikami pelnego liberalizmu zniesc podatki, zniesc publiczna sluzbe zdrowia, nie finansowac szkol itp itd. Prawo do posiadania broni, swiete i niezbywalne prawo do decydowania o swoim ciele na zasadzie "nikt nie ma prawa zmusic mnie do oddania krwi do jakiejs tam surowicy czy nerki" kaza kobiecie nosic w sobie, utrzymywac przy zyciu i rodzic. Moze niech przeznacza ta energie w wymyslenie metod jak utrzymac taki wyskrobany plod przy zyciu i rozwinac. A pozniej niech obowiazkowo biora na siebie po jednym takim dziecku do wychowania.
Idac tokiem rozumowania "mialy napisane na prezerwatywie ile % skutecznosci daje". Jak zlapiesz jakas chorobe jadac do ameryki poludniowej mimo szczepien to tez nie bedziesz jej leczyc, bo wiedziales ze szczepienia nie sa calkowicie skuteczne? Nie zal mi glupiej laski ktora daje komu popadnie po pijaku w klubie i nie dba o zabezpieczenia, ale one mnie nie obchodza mowiac szczerze - a w sumie jak ich geny przepadna w skrobance to powinno Was to tylko cieszyc, drodzy obroncy zycia poczetego. Mnie zal np pary nastolatkow, ktorym pekla albo spadla guma, bo w swiatlym kraju brakuje lekcji jak prawidlowo stosowac srodki antykoncepcyjne. Szkoda mi dziewczyny ktorej narzeczony nawial do niemiec jak uslyszal ze jest w ciazy i przepadl jak kamfora (o tak, jej wielka wina ze ufala komus, oczywiscie). Zal mi pary studentow ktorzy maja jeszcze przed soba 2 i wiecej lat studiow a baba w kiosku przebila gumy zeby nie grzeszyli (pisal takie teksty kiedys jakis troll na necie, ale z glupota i swietoszkowatoscia niektorych...) Zal mi potencjalnego dziecka ludzi ktorzy nie powinni miec nawet chomika - a wpadli przez glupote - ich samych mam w dupie, ale pomysl ze skazujesz ich przyszle dziecko na sliski kocyk, szlajanie sie po melinach i przemoc.
Co ciekawe, w temacie - zwlaszcza przeciwko aborcji - najwiecej maja do powiedzenia ci, ktorzy nigdy nie beda w ciazy - faceci (sam tez jestem facetem, zeby nie bylo, jednak uwazam ze tak jak mnie nikt nie moze zmusic do oddania kawalka swojego ciala komukolwiek, tak nikt nie powinien zmuszac do tego kobiety ktora zaszla)
EDIT:
Dla przeciwnikow wolnosci wyboru: