18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 20:05
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 19:40
🔥 Przyjaciele - teraz popularne
Z racji, że sadol to także dla wielu ludzi źródło informacji pozwoliłem sobie wstawić ot taką wiadomość jak to w naszym państwie traktuję się ludzi dla których wolność, honor, patriotyzm i walka z poprzednim systemem nie jest tylko biernym spinaniem się w internecie a swoistym sposobem na życie. Wykłady zdrajców narodu i POlska policja. Zapraszam do lektury.

Przez blisko 20 minut nie mógł rozpocząć się wykład prof. Zygmunta Baumana w auli budynku Wydziału Prawa i Ekonomii UWr. Do jego rozpoczęcia nie dopuściła obecna na sali blisko setka członków i sympatyków NOP oraz kiboli Śląska Wrocław.

Początkowo siedzieli spokojnie, ale gdy tylko na sali pojawił się prof. Bauman w towarzystwie prezydenta Rafała Dutkiewicza, zaczęli krzyczeć m.in.: "Raz sierpem, raz młotem czerwoną hołotę", "Norymberga dla komuny", "Kogo zapraszasz Dutkiewicz, kogo zapraszasz".

Publiczność witała oklaskami policję

Sytuacja robiła się nerwowa, bo niektórzy z narodowców wyraźnie mieli ochotę na coś więcej niż tylko konfrontacja słowna. Po kilkunastu minutach na salę wykładową musiał wkroczyć oddział policji. Publiczność powitała ich oklaskami.

Początkowo do sali weszło kilku policjantów zaopatrzonych m.in. w butle do rozpylania gazu, potem na salę wkroczyła kolejna grupa wyposażona w broń gładkolufową. Gdy i ich obecność nie zrobiła na nopowcach wrażenia, na salę wkroczył oddział antyterrorystów. Dopiero ich zdecydowana interwencja doprowadziła do tego, że protestujący opuścili salę i wykład się rozpoczął.

Dutkiewicz: Szkoda, że nie mam swojej policji

Przywódców grupy spisała policja. Całą akcją dowodził Dawid Gaszyński, szef dolnośląskiego oddziału NOP.

Prezydent Rafał Dutkiewicz był wyraźnie zdenerwowany zajściem. Przepraszał profesora i mówił, że nie będzie tolerował nacjonalizmu w swoim mieście. Po wykładzie powiedział nam: - Szkoda, ze nie mam swojej policji, bo bym mógł szybciej zareagować.

Prof. Bauman nie chciał komentować zajścia, do jakiego doszło przed wykładem. Po opuszczeniu sali przez narodowców powiedział tylko: - Proszę mnie nie przepraszać, to ja państwa gorąco przepraszam, że stałem się przyczynkiem tych wydarzeń, które tu wszyscy obserwowaliśmy.

Policjanci wmieszali się w tłum

Przygotowania do wizyty prof. Baumana trwały od kilkunastu dni, kiedy to w portalu społecznościowym Facebook pojawiła się informacja o możliwości zakłócenia jego wystąpienia.

- Od początku sprawy bezpieczeństwa koordynowaliśmy bezpośrednio z Komendą Główną Policji. O odpowiednie potraktowanie wydarzenia osobiście Leszek Miller prosił Bartłomieja Sienkiewicza, ministra spraw wewnętrznych - powiedział nam jeden z organizatorów.

Stąd obecność w budynku Uniwersytetu Wrocławskiego nie tylko dużej liczby umundurowanych policjantów, ale również policjantów w cywilu, którzy wmieszali się w tłum zadymiarzy.

Policja od początku miała pewność, że osoby, które chcą zakłócić wykład, nie mają ze sobą niebezpiecznych narzędzi, tylko gwizdki i dwie flagi.

Michał Syska z Ośrodka Myśli Społecznej im . Ferdynanda Lassalle'a niechętnie odnosił się do wydarzeń poprzedzających wykład.

- Doszło do przykrego incydentu na który jednak byliśmy przygotowani. Służby zachowały się tak jak powinny, dzięki czemu nic się nie stało.

Po wykładzie zatrzymano 11 osób, które wznosiły hasła i najbardziej przeszkadzały w rozpoczęciu wykładu.

Pełna zgoda na interwencję

Wydarzeniami do jakich doszło zaskoczony całkowicie jest rektor UWr Bojarski: - Nic nie wiem o tym co się wydarzyło, jestem za granicą. Obiecał wyjaśnienie sprawy i odniesienie się do niej w późniejszym czasie.

- To pierwsza taka sytuacja we Wrocławiu, że policja wyprowadza kogoś siłą z wykładu - mówi dr Jacek Przygodzki, rzecznik Uniwersytetu Wrocławskiego. - Uczelnia oczywiście ma autonomię, jednak po pogróżkach NOP policja miała pełną zgodę władz rektorskich na interwencję. Uznaliśmy, że ta grupa stanowi zagrożenie, z którym nasze wewnętrzne służby by sobie nie poradziły. Dlatego zwróciliśmy się do policji, by czekała pod uniwersytetem w pełnej gotowości. To była zorganizowana grupa, mieli transparenty, grzechotki, gwizdki. Tego nie można było zbagatelizować. Uniwersytet to miejsce wymiany poglądów. Jeżeli ktoś nie chce rozmawiać, nie jest tu mile widziany. Nie ma zgody na łamanie porządku publicznego. Takie rzeczy nie mogą mieć miejsca, nie tylko na uczelni.

Po wykładzie prof. Bauman odwiedzi również wystawę w muzeum w ratuszu. Trasę jego spaceru będzie zabezpieczać policja.

Prof. Zygmunt Bauman, światowej sławy socjolog, filozof i eseista, jest gościem Uniwersytetu Wrocławskiego. Jego wykład pt. "Dylematy socjaldemokracji - od Lassalle'a do płynnej nowoczesności" miał uświetnić obchody 150-lecia niemieckiej socjaldemokracji.

Zapraszam do komentowania

Cytat:

Ze względu własnych ułomności pisania recenzji, temat w całości zerżnąłem z gazeta.pl

Zgłoś
Atreyu 2013-06-22, 22:45 6
Libertinus napisał/a:

Więc jesteś zwolennikiem komuny?
No cóż, Twój wybór.

Ktoś nie jest zwolennikiem radykalnej ultra prawicy i jej "cywilizowanych" metod działania = jest lewakiem, komuchem, żydem i kim jeszcze bo zapomniałem?
Zgłoś
Jarrt 2013-06-22, 22:50 3
vond3r napisał/a:

ja pierdole
jak można chwalić się czerwonymi medalami
wypierdalaj na wschód tam gdzie twoje miejsce

Lepiej mieszkać na wschodzie niż w Cebulandii z takimi "patriotami".

Atreyu napisał/a:

Ktoś nie jest zwolennikiem radykalnej ultra prawicy i jej "cywilizowanych" metod działania = jest lewakiem, komuchem, żydem i kim jeszcze bo zapomniałem?

Pedałem
Zgłoś
Dildowagins 2013-06-22, 22:53 3
6-sta strona panowie - gratuluje nakarmiliście trolle na cały tydzień z góry.
Zgłoś
g................g 2013-06-22, 22:54
Libertinus,

Norma wykonana.
Nasz trud skończon.
Zgłoś
darnok99 2013-06-22, 22:54
tu jest chyba więcej mongołów niż na tym wykładzie. Popieram co do tej pory pisał dust devil.
Zgłoś
Aragon1988 2013-06-22, 23:05 3
Ja tam uważam, że to bardzo fajna inicjatywa - bydło (wskazuje na to między innymi tępota spojrzeń poszczególnych osobników) zabrano na wycieczkę do 'uczonego miejsca' coby popatrzyło jak będą wyglądać ich szefowie. Błąd polegał na tym, że nie powiedziano mu (bydłu), iż ma się zachowywać jak u cioci na obiedzie a nie jak na meczu, ot cały problem

btw wojna na (pra)dziadków jest zajebista, ostatnio się w to bawiłem w okolicach przedszkola, ale co tam: mój pradziadek bił się w 1920 a jego brat służył w dywizjonie 303, zaś moja praprababka była księżną. Wygrałem?
Zgłoś
s................9 2013-06-22, 23:06 3
Atreyu napisał/a:

Człowieka ocenia się po tym jak się zachowuje i co robi.

Wychodzi człowiek, wygłasza swoje teorie z którymi inni mogą się nie zgadzać - a przy tym nie atakuje nikogo i nie wzywa do nienawiści.

Wychodzą ludzie, zachowują się jak bydło. Nikt nie mówi już o ich poglądach, tylko zachowaniu. Dlaczego ja praktycznie nie widzę [i nie mówię tu o mediach] jak "patrioci" promują własne wartości, uczą, edukują, wygłaszają. Widzę głównie jak zachowują się jak bydło, jak radziecka swołocz, albo jak małpki w buszu. Nie promują, tylko walczą z jednym wrogiem, drugim wrogiem, trzecim. Ile by zostało tego dziwnie pojętego "patriotyzmu", gdyby "wroga" zabrakło?

Tak, ten tutaj za czasów swojej chwalebnej służby wojskowej w Korpusie Bezpieczeństwa Wewnętrznego toczył zapewne uprzejme filozoficzne dysputy, dlaczego to komunizm jest lepszy niż cokolwiek, co kacapniętym żywcem partyzantom mogło przyjść na myśl. Na pewno traktował swoich dyskutantów z pełną kurtuazją i poszanowaniem dla ich poglądów i (Boże bruń!) nie "wzywał do nienawiści".

Druga, ważniejsza, sprawa to właśnie te teorie, które wygłasza. Jedź do Izraela i powiedz im, że Cyklon B wcale nie był Be, to Żydzi byli Be, a cyklon był gut. Zobaczysz wtedy, jak inni się mogą z Tobą nie zgadzać. A ten człowiek głosi z grubsza to samo, tylko w wersji dla Polaków, zasłaniając się przy okazji swoją pierdoloną pseudonauką rodem z Politbiura.

Co do wroga i jego braku, to mylisz się, bo kibole to równie dobrze mogą tłuc się między sobą, bez żadnej szkody dla postronnych. Co z resztą często robią, jak im brakuje wrogów.
To raczej "towarzysze" nie potrafią istnieć bez szkodzenia postronnym, bo co wywalczą jeden kretynizm, to zaraz
wymyślają następny.
Zgłoś
TauronPL 2013-06-22, 23:07 4
Pan_Generał napisał/a:

Coś słabo znasz historię.

Bardzo dobrze zna, pewnie dziadek często opowiadał. A że to historia "alternatywna" to nasi przodkowie latajacy "z mauserami po lasach" moga czyscic buciki 17 letniemu bohaterskiemu czolgiscie z NKWD
Zgłoś
s................9 2013-06-22, 23:10 1
Aragon1988 napisał/a:

poszczególnych osobników) zabrano na wycieczkę do 'uczonego miejsca' coby popatrzyło jak będą wyglądać ich szefowie.

Dzięki koleś. Uczyniłeś mój wieczór takim śmiesznym.
Zgłoś
Kostek-Biernacki 2013-06-22, 23:18 5
Do durnia który pisał, że wielu Polaków służyło podczas I wojny w Legionach albo armiach zaborczych, dlatego nie można czepiać się tych, którzy "utrwalali władzę ludową". Do kurwy nędzy! Legiony Polskie w służbie C.K. Austrii były utworzone po to, ażeby w jakiś sposób polepszyć położenie sprawy polskiej (podobnie jak z drugiej strony efemeryczny Legion Puławski). Co do armii zaborczych - Polacy zazwyczaj służyli tam z poboru. Ci którzy robili w tych armiach kariery oficerskiej czynili tak często z myślą o tym, że ich wykształcenie wojskowe przyda się w walce o niepodległość (i się przydało, czego dowiedli równo potem tłukąc towarzyszy broni z armii zaborczych). Wiesz durniu jaka jest różnica między nimi a takim UBekiem pierdolonym? Ano taka, że tamci nie przyczyniali się do umocnienia władzy zaborczej - jeżeli szli z Rosjanami to po to, ażeby odebrać Niemcom i Austriakom ziemie ich zaborów i zjednoczyć je w państwie carów. Na takim gruncie w ich koncepcjach ziemie polskie uzyskać miały autonomię a potem niepodległość. Jeśli szli z Austriakami to po to, aby wygonić ruskich z ich zaboru i na tym terenie próbować tworzyć formy przynajmniej autonomicznej państwowości. A taki zasrany KBWowiec czy UBek po to wstępował do tych czerwonych formacji, ażeby pomóc ruskim w zniewoleniu Polski. Twoim argumentem można równie dobrze usprawiedliwiać takie ścierwa jak Krzeptowski czy Kalkstein lub Kaczorowska (sprawdź sobie kim byli, wielki znawco historii). Oczywiście, zdarzali się oficerowie polscy zrusyfikowani czy zaustriaczeni i ci byli zdrajcami. Ale większość polskich oficerów w armiach zaborczych to byli patrioci, którzy w porozumieniu z jednym zaborcą szukali drogi do walki z innymi.
Ps. Wbrew temu, co jakiś ubecki wnuk może pomyśleć, rozróżniam Armię Berlinga i późniejsze 1. i 2. Armię WP od UB i KBW. Do tych pierwszych formacji szli ci, którzy po prostu chcieli bić Niemców, często nie zdążając do Andersa (który z powodu sowieckiej "gościnności" musiał opuścić sowiecki "raj na ziemi"). Natomiast ubecja i inne ścierwo byli zwyczajnymi zdrajcami, którzy pomagali ruskim pacyfikować polskie podziemie niepodległościowe, legalną opozycję i generalnie wszystkich na których padł cień podejrzenia o sprzeciw wobec agentów pokroju Bieruta czy Gomułki.
Zgłoś
Ezdek 2013-06-22, 23:19 1
lewactwo się szerzy bracie miej to na uwadze
Zgłoś
w................4 2013-06-22, 23:19 5
DUST DEVIL napisał/a:

Co to w ogóle za moda na nazywanie kogoś lewakiem tylko dlatego, że ma inne poglądy od całej reszty?

A co to za moda jechania po tych, którzy tępią komunistów, hipokryto?
Cytat:

Osobiście sądzę, że mam poglądy centrowe, no ale jako, że mam inne zdanie od wykreowanego przez większość to od razu jestem skazywany na ostracyzm.

Każdy lewaczek tak mówi. Równie dobrze o sobie mógłbym mówić że mam poglądy centryczne
Zgłoś
Archeolog 2013-06-22, 23:29 2
Jebane prawackie bydło z zakazanymi mordami szukającymi rozumu. Szkoda tylko, że policja się z nimi tak pierdoliła a nie od razu spałowała i wyjebała hołotę na butach. Tyle w rzeczonym temacie.
Zgłoś
SKINHEAD 2013-06-22, 23:39 6
Bauman to żyduch... popieram takie akcje - nie bedzie żydek nam na uniwersytetach wykładał...
@up nie spinaj posladów lewacka cioto
Zgłoś
zuberoo 2013-06-22, 23:45 2
Cóż... kibole zachowali się jak kibole(tak jak mogli aby wyrazić swój sprzeciw), w końcu żyjemy w demokratycznym kraju, w którym każdy może wyrazić swoja opinię. To nie zmienia faktu iż prof. Zygmunta Baumana jest działaczem pro komunistycznym, więc jako zwolennik ustroju totalitarnego, który w 39 uczestniczył w rozebraniu Polski oraz pochłoną wiele ofiar nie powinien mieć dostępu do wygłaszania mów w takich miejscach.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem