18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Główna Poczekalnia (4) Soft (1) Dodaj Obrazki Filmy Dowcipy Popularne Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie - ostatnia aktualizacja: 41 minut temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski - ostatnia aktualizacja: 36 minut temu
🔥 Youtubery w McLarenie - teraz popularne
Szama dla sadoli
G................y • 2012-07-03, 9:03
Na życzenie...

Przepis na pizze własnej roboty

Mąka 450 Puszysta, tortowa - 2 szklanki
1/3 drożdzy hirondalla
3/4 szklanki / kubka wody - ciepłej nie gorącej co by nie zabić drożdzy
1/2 koncetratu pomidorowego
pół kieliszka octu
cukier
sól
pieprz
Bazylia
oregano
czosnek
temp. pieczenia 250 st.

dodatki - kto co lubi - wędlina, ser, papryka, salami - wg. gustu

Ciasto:
Do kubka wrzucić drożdze, dodać łyżeczkę cukru wymieszać i odstawić na 20 minut. Po 20 minutach do miski wsypać mąkę przesianą przez sitko aby napowietrzyć, dodać drożdze wymieszać. dodawać mąki aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto odstawić na godzine do wyrośnięcia, przykryć miskę szmatką.

Sos
Koncetrat na patelnie dodać bazylie oregano czosnek i ocet, zagtować na patelni całość.

Na blaszce rozłozyć ciasto wysmarować olejem i wstawić na 4 min do piekarnika, żeby urosło wyjąć. Nałożyć składniki i wstawić na 12 min, po 5-6 min obrócić blaszkę o 180 stopni, co by wypiekła się równo pizza z każdej strony.

Efekty :

Zgłoś
Avatar
~Bambi~ 2013-05-19, 10:12
Daleka rodzina widzę potrafi gotować
Zgłoś
Avatar
KillQ8 2013-05-19, 13:18 1
Ale po chuj ten groszek?
Przecież to niedobre jest
Zgłoś
Avatar
Caribou 2013-05-19, 16:23
@up

Zielony groszek jest niedobry? Całe życie w nieświadomości.
Zgłoś
Avatar
KillQ8 2013-05-19, 23:03
Wszystkie zielone warzywa są chujowe
Zgłoś
Avatar
Mr.Drwalu 2013-05-19, 23:36
W ogóle wszytko jest chujowe co zielone.
Zgłoś
Avatar
~LegendarnyZiom 2013-05-20, 0:33 1
Mr.Hardistic napisał/a:

W ogóle wszytko jest chujowe co zielone.



A zgniłe zwłoki?
Zgłoś
Avatar
V................n 2013-05-20, 8:18
Zgniłe zwłoki to do wyjebania się nadają.
Zgłoś
Avatar
G................y 2013-05-20, 8:19 1
nie róbcie pierdolnika w szamie...
Zgłoś
Avatar
Un_Nem 2013-05-20, 8:19
KillQ8 napisał/a:

Ale po chuj ten groszek?
Przecież to niedobre jest


bicz plis ja dodaje groszek razem z kukurydza do sosu spagetti
Zgłoś
Avatar
~tip.top 2013-05-20, 10:33 1
Jeszce jedno złe słowo na temat ważywóf i będziemy inaczej rozmawiać
Zgłoś
Avatar
KillQ8 2013-05-20, 10:41 2
Un_Nem napisał/a:


ja dodaje groszek [..] do sosu spagetti


Zgłoś
Avatar
Prometheus_Coprophagus 2013-05-20, 16:19 8
Kurczak po prowansalsku

Na trzy bardzo głodne osoby:
- 700 g filetu z kurzej cycki
- paczuszka ziół prowansalskich
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- duży pomidor
- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- 3 papryki (po jednej w każdym kolorze)
- olej
- sól
- pieprz
- bazylia (świeża lepsza, ale z braku laku i cyc dobry)

Kurze cycki płuczemy, dziabiemy nożem na kawałki takie na pół dłoni, nacieramy ziołami prowansalskimi. Niech sobie odstoi, nasiąknie ziółkami.
Przez ten czas obieramy i ciachamy czosnek i cebulę. Bakłażana i cukinię rąbiemy w grubą kostkę. Papryki rżniemy na takie grubsze paseczki. Pomidorka natomiast sparzamy, obieramy ze skóry i wycinamy to grube, biało-zielone tyfy.
Zgaduję, że przez ten czas kurzęcina powinna przejść ziółkami - to ją siup na patelenkę i smażymy na oleju, ale nie za długo - 15 minut łącznie na obie strony powinno wystarczyć. Zdejmujemy z ognia, solimy i niech czeka na lepsze czasy.
Warzywa wszystkie siup na patelnię na olej (proponuję wymienić olej po kurczaku) - pomidorek na koniec i do całości sól i pieprz. Niech się poddusi 15 minut, potem wrzucamy do tego kurczaka i dusimy kolejne 15 minut (przez ten czas powinno się zagęścić, bo większość płynów odparuje). Przed samym podaniem wypadałoby posypać bazylią.



Smakuje dobrze z bulwą, ryżem, makaronem (wszystkie wymienione proponuję przed podaniem ugotować) i bez dodatków.
Bon appétit!
Zgłoś
Avatar
bezimienny90 2013-05-21, 23:28
Świetne! bardzo urozmaicone w porównaniu z moim kurczakiem (jem codziennie) i z pewnością niebawem spróbuję tegoż przepisu browar, na samą myśl mam ślinotok.
Zgłoś
Avatar
G................y 2013-07-09, 18:18 12
Tłisterrr ala kejefff siiiiii

1 piers z kurczka - na 2 osoby
mąka
sałata lodowa
pomidory
toritlla
papryka ostra - 1 łyżka
papryka słodka - 1 łyżka
pieprz 1 łyżka
sól - szczypta
czonsnek
olej
folia aluminiowa

Sos do twistera
grubo zmielony pieprz
majonez ze 4 łyżki
pól cytryny
szczypta czosnku

Piekarnik rozgrzewamy do 160 st.

cycka kroimy w niewielkie paski i teraz tak do miski wrzucamy 2 szklanki mąki do tego papryki
ostrą, słodką, pieprz, sól szczyptę czosnku.

Pierś pokrojoną maczamy w naszej panierce i wrzucamy na GŁĘBOKI !!!! rozgrzany ale nie gorący olej !!!!!!

panierka możliwość robienia jest taka :
mąka z przyprawami - woda - panierka - olej. będzie bardziej pulchne.
do tego kroimy sałatę lodową w paseczki i pomidora w kostki. Zostawiamy do nałożenia.

Sos:
Majonez do miseczki 4 łyżki, dodajemy w cholerę pieprzu, szczyptę soli i szczyptę czosnku oraz
zalewamy to sokiem z cytryny / mniej więcej połowy. mieszamy co by się nie zważyło.
na foli wykładamy tortille nakładamy naszą sałate lodową dodajemy pomidora i można wstępnie polać

lekko sosem, który wcześniej zrobiliśmy ale polecam to robić na sam koniec. Zawijamy w folie i
wkładamy do piekarnika na 7-8 min.

smacznego



























Zgłoś
Avatar
bezimienny90 2013-07-09, 20:40 1
zajebiste Gordonie chyba będę robił coś podobnego do pracy, bo codziennie żrę cyce kury. Zamienię majonez na jakiś jogurcik i będzie gites
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie